Open Close

SSL eller inte SSL?

Lite nördvarning på detta inlägg, men viktigt för alla som interagerar med sina kunder via nätet!
 
Secure Sockets Layer eller SSL är kanske inte något du som företagare tänker på varje dag, men snart måste du nog dessvärre ägna det lite uppmärksamhet. SSL är lite slarvigt beskrivet ett krypteringsprotokoll som gör att trafiken mellan webbserver och klient är krypterad istället för att vara läsbar. Om du t ex ber din besökare om uppgifter via ett kontaktformulär eller att göra betalningar är detta extra viktigt. En sajt som använder SSL har en adress som börjar med https:// istället för http:// och ofta har en liten låsikon till vänster om adressen.
 
Företag som har månat om sin säkerhet har använt SSL länge eftersom det legat i deras eget intresse, men nu är SSL något som alla i princip måste börja använda.
 
Ibland när du surfar får du upp en varningssida som säger att sajten du vill nå inte är säker, vilket alltid är irriterande. Från och med oktober kommer alla sidor som inte använder SSL att trigga denna varningssida, och det kan få stora konsekvenser för din besöksstatistik.
 
Eller rättare sagt, alla som använder webbläsaren Google Chrome kommer att få den här varningen, men andra webbläsare väntas inför samma varning. Google Chrome är den vanligaste webbläsaren både i smarta telefoner och datorer idag.
 
Så vad behöver man göra för att inte bli drabbad av detta? Och det kostar väl?
 
Du behöver skaffa ett SSL-certifikat, installera det på din webbserver och ändra på de sidor på din webbplats som måste vara säkra. Prata med din IT-leverantör eller ditt webbhotell så hjälper de dig. Certifikatet medför en årlig kostnad på 500-1500 kr. Eller kontakta oss.
 

Hornsgatan 9
271 32 Ystad