Open Close

Web Summit 2017

Ikväll startar den största tech-konferensen i världen i Lissabon. Uppåt 70 000 deltagare kommer hit och lyssnar till 1200+ talare inom ett 25-tal ämneskonferenser. Givetvis är Provinsen på plats!

Den här typen av jättekonferenser är alltid överväldigande och svåra att navigera, men samtidigt kan de vara väldigt inspirerande på många plan. Inte minst träffar man många intressanta människor. Att få lyssna till de främsta branschföreträdarna i världen är givetvis värdefullt men det slår mig att det sällan är denna nya kunskap som blir någon egentlig nytta för vanliga företag. Vi kommer att få höra om de senaste framstegen inom artificiell intelligens, chatbottar, cloud, programmatic, marketing automation etc – men hur hjälper det en lokal entreprenör eller familjeföretaget som knappt tagit de första stapplande digitala stegen? Visst kan större företag med stora marknads- och utvecklingsavdelningar anamma ny teknik och nya angreppssätt, men hur hjälper det mindre företag som ännu inte har samma vision och samma muskler? Inte mycket.

Digital polarisering?

Precis som på det personliga planet handlar det om en digital polarisering. Fundera på hur digitala våra barn är jämfört med våra föräldrar. Blir skillnaderna mindre eller större? På samma sätt halkar kanske en del av våra företag efter eftersom de inte har tid att ta till sig och anamma nya tekniker och digitalt tänk? De har ju fullt upp med att leverera sina produkter och tjänster till sina kunder. (En debatt kring digitaliseringen i den skånska industrin pågår förresten för fullt.)

Finns det en risk att vi kommer att se dessa företag konkurreras ut av dem som är snabbare på att förändra sig efter de nya förutsättningarna? Kanske får vi se en våg av disruptiva förändringar på nationell och lokal nivå, precis på samma sätt som Uber har utmanat hela taxi-världen och AirBnB ändrat spelreglerna för hotellen?

En byrå i New York, Stockholm eller till och med Malmö vill givetvis jobba med den senaste tekniken och kundföretagen med stora budgetar. Vi på Provinsen tror att det finns många företag som gärna skulle vilja ta de där första stegen i den digitala utvecklingen, och vi är här för att hjälpa till med det.

Mer från Lissabon under veckan!

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Stora Västergatan 30
271 35 YSTAD